Annemieke’s blog 3
Er zal wel wat aan de vormgeving moeten worden aangepast. Ik zal eens kijken of ik daar een
Om obstakels te overwinnen is het nodig om te ontrafelen wat er in ons speelt. We halen gevoelens en onbewuste overtuigingen weer boven en geven dit een stem. Door de wortel te vinden van de stagnatie kan het systeem zich resetten en toewerken naar verwerking en een nieuwe beweging. De begeleiding daarbij kan individueel zijn, maar ook samen: als partners, familieleden of collega’s. Hoe we het aanpakken is afhankelijk van wat het beste past bij jou of jullie. Ik werk multidisciplinair en verbind verschillende vormen en invalshoeken.
Een gezin kenmerkt zich door de onderlinge verbinding. We zijn in relatie tot de ander en reageren voortdurend op elkaar. Een gezin komt als geheel onder druk te staan als een of meerdere gezinsleden uitvallen of kampen met ziekte, psychische problemen of andere obstakels. We versterken het systeem door te kijken naar de dynamiek in het gezin en hoe iedereen daarin opereert. Samen kijken we naar onderliggende patronen, aanwezige coping-strategieën en vooral ook naar wat jullie bindt en versterkt. De focus ligt op veerkracht en het creëren van een gezonde bedding waarin verbinding mogelijk is en ieder zijn of haar plek kan hebben.
Het gaat even niet zo makkelijk, de communicatie tussen jou en je partner verstomt of wordt juist feller. Je raakt geprikkeld, geïrriteerd of teleurgesteld. Wat jullie ooit verbond, creëert nu afstand. Investeren in een relatie betekent in eerste instantie zicht krijgen op wie jij bent in die relatie. Welke verlangens en verwachtingen heb je onbewust bij je partner neergelegd. In je jeugd en ouderlijk gezin leg je de blauwdruk voor toekomstige relaties. Vandaar dat we allereerst kijken naar wat zichtbaar wordt in onszelf. Waar liggen de gevoeligheden, onuitgesproken gevoelens en hoe ga je daarmee om? Omdat jullie in een traject samen aan het werk gaan, ben je getuigen van elkaars ontwikkeling. Je krijgt zicht op eigen patronen en brengt dit vervolgens in relatie tot de ander. Daar waar de autonomie gevoed wordt, ontstaat vrije ruimte om de ander weer te ontmoeten.
Verlies kan gaan over een dierbare, je werk of je gezondheid. Hoe je afscheid neemt, gaat in de kern over het leven zelf en hoe je hieraan betekenis geeft. Over levenslust en acceptatie. Een periode van afscheid kan zorgen voor intense gevoelens of juist gevoelloosheid, depressie en somberheid. Afscheid nemen en rouw zijn als het laatste hoofdstuk van een boek, nauw verweven met het verhaal dat ervóór kwam. Het is fijn als iemand in zo’n intense periode met je meekijkt en je helpt het verhaal in jezelf rond te maken waardoor je het verlies leert te dragen.
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kijken met elkaar naar de psychische dynamiek in relatie tot de aanwezige fysieke klachten, ziekte en disfunctie. Elke ziekte heeft een emotionele en mentale weerslag en elk trauma, vastgezet gevoel of fixed mindset heeft effect op het lijf. De kans op herstel van trauma, blokkades en ziekte is optimaal als we op meerdere manieren werken aan gezondheid en daarin kunnen loslaten, herstellen en helen. We zoeken naar het samengaan. Extern in de samenwerking met anderen zoals mensen uit je supportsysteem maar ook met medische professionals en andere behandelaren. Intern in het opheffen van fragmentatie en blokkades en het herstellen van de verbinding met het lichaam.
De kennis over de effecten van meergenerationeel en vroegkinderlijk trauma evenals het inzicht in het brein en ons stressresponssysteem dragen bij aan hoe we gezondheid kunnen bevorderen. Reflectie, zelfinzicht en vaardigheden met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling moeten daarom onderdeel zijn van onze basiskennis. Hiertoe dienen de kennisreeksen en de nascholingsmodules. Het is mijn hoop dat de onderwerpen breed worden opgepakt door onderwijsinstellingen zodat (toekomstige) jong professionals weerbaarder worden en dit bijdraagt aan een gezonde samenleving.
Praktijk voor traumaverwerking en systeemdynamiek
Om obstakels te overwinnen is het nodig om te ontrafelen wat er speelt. Dan volgt verwerking en nieuwe beweging. Een integratie in je dagelijks leven. De begeleiding daarbij kan individueel zijn, maar ook samen: als partners, familieleden of collega’s. Hoe we het aanpakken is afhankelijk van wat het beste past bij jou of jullie. Ik werk multidisciplinair en verbind verschillende vormen en invalshoeken.
Verlies kan gaan over een dierbare, je werk of je gezondheid. Hoe je afscheid neemt, gaat over hoe je betekenis geeft. Het zorgt voor intense gevoelens of juist gevoelloosheid. Afscheid nemen en rouw zijn als het laatste hoofdstuk van een boek, nauw verweven met het verhaal dat ervóór kwam. Het is fijn als iemand met je meekijkt en je het verhaal in jezelf rond kan maken waardoor je het verlies leert te dragen.
Het gaat even niet zo makkelijk, de communicatie tussen jou en je partner verstomt of wordt juist feller. Je raakt geprikkeld, geïrriteerd of teleurgesteld. Wat jullie ooit verbond, creëert nu afstand.
Investeren in een relatie betekent in eerste instantie zicht krijgen op wie jij bent in die relatie. Welke verlangens en verwachtingen heb je onbewust bij je partner neergelegd. In je jeugd en ouderlijk gezin leg je de blauwdruk voor toekomstige relaties. Vandaar dat we allereerst kijken naar wat zichtbaar wordt in onszelf. Waar liggen de gevoeligheden, onuitgesproken gevoelens en hoe ga je daarmee om? Omdat jullie in een traject samen aan het werk gaan, ben je getuigen van elkaars ontwikkeling. Je krijgt zicht op eigen patronen en brengt dit vervolgens in relatie tot de ander. Daar waar de autonomie gevoed wordt, ontstaat vrije ruimte om de ander weer te ontmoeten.
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen gaan we opzoek naar de psychische dynamiek die onderliggend is aan fysieke klachten, ziekte en disfunctie. Elke ziekte heeft een emotionele en mentale weerslag en elk trauma, vastgezet gevoel of fixed mindset heeft effect op het lijf. De kans op herstel van trauma, blokkades en ziekte is optimaal als we op meerdere manieren gezond kunnen worden, kunnen loslaten en kunnen helen. We zoeken naar het samengaan. Extern in de samenwerking met andere (medische) behandelingen. Intern in het opheffen van fragmentatie en blokkades.
De kennis over de effecten van meergenerationeel en vroegkinderlijk trauma evenals het inzicht in het brein en ons stressresponssysteem dragen bij aan hoe we gezondheid kunnen bevorderen. Reflectie en basale coachingsvaardigheden kunnen eenvoudig worden aangeleerd en moeten daarom onderdeel zijn van onze basiskennis. Hiertoe dienen de kennisreeksen en de nascholingsmodules. Het is mijn hoop dat de onderwerpen breed worden opgepakt door onderwijsinstellingen zodat (toekomstige) jong professionals weerbaarder worden en dit bijdraagt aan een gezonde samenleving.
Er zal wel wat aan de vormgeving moeten worden aangepast. Ik zal eens kijken of ik daar een
Begin hier met typen en schrijf een interessant bericht. Voeg links toe en gebruik kernwoorden en kernzinnen.
De geboorte van een Moeder valt samen met de geboorte van haar kind. Zowel lichamelijk als emotioneel ga